Pogromul de la Iași

Roser 2 (Chip)

Pogromul de la Iasi, 28-30 iunie 1941. Să nu uităm niciodată să ne învățăm copiii să își accepte trecutul. (chrysallidis)

“Pogromul de la Iași din 27 iunie 1941 și până pe 29 iunie 1941 a fost unul din cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din Romania, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei”.

“Aproximativ 4.000 de evrei, strânși din toate părțile orașului, au fost înghesuiți în vagoane și camioane de marfă. «Trenurile morții» au fost închise ermetic și au circulat între mai multe gări din Moldova. Trenurile erau păzite de trupe germane SS. Nimeni nu avea voie să se apropie de trenuri în gări, să le dea apă sau să le deschidă pentru a lua aer. Din cauza mirosului cadavrelor și a mizeriei rezultate ca urmare a condițiilor inumane la care au fost supuși, aproximativ 2.650 de evrei au murit de sufocare sau de sete, iar alții și-au pierdut mințile. O parte dintre ei au fost salvați în gara Roman prin intervenția energică a președintei Crucii Roșii din Roman, Viorica Agarici. 200px-Roman_bust_viorica_agarici Pentru că a salvat vieți de oameni nevinovați, cu riscul oprobriului public (din cauza atitudinii autorităților, Agarici a fost nevoită să se refugieze la București) ea este unul din cei 54 de români omagiați de Statul Israel cu titlul “Drept între popoare”

La 30 august 1941, cei 980 de evrei supraviețuitori au fost transportați înapoi, la Iași.

În anul 2010 a fost descoperită la Popricani, lângă Iași, o groapă comună care conținea circa 100 de schelete de evrei uciși în anul 1941.

Trenul morții

1

Mărturia lui Leizer Finchelstein, supravietuitor al “Trenului morții”

Documentar, Progromul de la Iași

27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului

700_5qxg7nocyjemjqpnmxlzibclwayfqpjh

700_fqfqrrf3amd67aqftc5bpchrdrlda8hh

700_ly0dpiaczpsvztdyuwhxrdlhxdgyelr1

700_ogw5zqpb4rwryx1vbf2x5c54klyxcazz

700_yupovuijw24te1fbru5tns3c42plndcp

700_wbuvhbfgqtypslezocqceejz9sdrnytk

WE ARE STILL HERE! NOI ÎNCĂ EXISTĂM!Melania Leinfellner

3 thoughts on “Pogromul de la Iași

  1. In perioada istorica in care actiona legea junglei ” cine e mai tare , e mai mare” au trait acesti monstrii , care aveau mai multe caracteristice animale , de lupi , decat omenesti , Hitler , Stalin , Mussolini ,Napoleon si altii .Daca vrem o adevarata umanitate in lume , trebuie sterse aceste nume care numai de oameni sunt . Eu traiesc la cald reamintirea holocaustului si pot sa spun ca numai otraveste amintirea celor care mai exista si imaginatia celor pentru care este doar o teorie .Hai , sa amintim si sa binecuvantam omul !

    Like

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s